Jak stosować olej z nasion czarnuszki w kosmetykach?

Co więcej, ten jest wyjątkowy, ponieważ zawiera również olejki eteryczne. Niesamowite, prawda? Nazywany jest również olejkiem z czarnuszki z Egiptu.

Olej z nasion czarnuszki jest idealny na problemy skórne, takie jak podrażnienia i włosy. Jeśli masz tego rodzaju problem, pomyśl o tym.

Przekonasz się, że integracja z naturalną rutyną piękności jest bardzo interesująca.

Skąd znamy zalety oleju z nasion czarnuszki?

Kwiaty czarnuszki w polu

To właśnie w starożytnym Egipcie, ponad 3 tysiące lat temu, odkrywamy jego pierwsze kosmetyczne zastosowania. To jest do powiedzenia !

Egipt faraoński nie był jedynym regionem świata podbitym przez ten olbrzymi olej: był (i nadal jest) szeroko stosowany w medycynie chińskiej jako naturalny antybiotyk, medycyna ajurwedyjska i prorocka również podkreślała jego znaczenie w stymulowaniu naturalnych mechanizmów obronnych.

Pomimo swojej międzykulturowej popularności, olej z czarnuszki został zapomniany przez większość świata w 19th wieku z powodu pojawienia się dużych gałęzi przemysłu farmaceutycznego i stopniowego wprowadzania kremów chemicznych.

Po stopniowym powrocie do natury i zakwestionowaniu modelu przemysłowego, ten faraoniczny olej pojawił się ponownie przez kilka dziesięcioleci, a jego walory kosmetyczne zostały ponownie odkryte przez zachodnie populacje …

Jakie są zalety oleju z nasion czarnuszki? Na jakie problemy skórne jest wskazany? Oto, co teraz zobaczymy.

Olej z nasion czarnuszki i jego zalety na skórze

Ten olej roślinny wyróżnia się w szczególności składem bogatym w składniki aktywne niezbędne do nawilżenia skóry, długotrwałego utrzymania gładkiej i jedwabistej skóry oraz utrzymania dobrej równowagi naskórka.

To jest silny naturalny środek przeciwzapalny, szczególnie interesujący w przypadku wielu przewlekłych chorób skóry.

Jego działanie nie zatrzymuje się na skórze: wnika głęboko, aby złagodzić napięcie.

Ponadto jest bardzo interesujący dla rozluźnienia ścięgien (nadal jest szeroko stosowany jako olejek do masażu w celu złagodzenia napięć występujących w ciele).

Działa na trądzik

Tradzik

Olej z nasion czarnuszki jest szczególnie znany ze swojego pozytywnego działania na trądzik.

Rzeczywiście, to jego skład weryfikuje jego skuteczność na trądzik: jest bogaty w cynk, pierwiastek śladowy odpowiedzialny za zmniejszone wydzielanie sebum.

Nadmierne wydzielanie sebum pozostaje bardzo dużym czynnikiem (między innymi) odpowiedzialnym za pojawienie się trądziku.

Rzeczywiście, plik nadmierne wydzielanie androgenów spowoduje nadprodukcja sebum. Obecność w zbyt dużej ilości, napalone wtyczki zostanie utworzony. To wywołuje namnażanie się bakterii i a zapalenie wypłynie na powierzchnię. I masz to, masz trądzik!

Więc zrozumiesz!

Wysokie stężenie cynku obecnego w oleju z nasion czarnuszki pozwoli więc powstrzymać tę nadprodukcję sebum odpowiedzialną w dużej mierze za pojawienie się trądziku

(Ważne jest również, aby pamiętać, że szczególnie dieta i stres są czynnikami odpowiedzialnymi za pojawienie się trądziku).

Wiedz również, że olej z czarnuszki również goi się, jak zobaczymy dalej, co jest dość interesujące, jeśli chodzi o ślady, które trądzik pozostawia na swojej drodze.

Olej z czarnuszki i egzema

Ten olej roślinny jest również bardzo wskazany na wyprysk, zespół dobrze znany lekarzom, ponieważ 30% konsultacji dermatologicznych w Polsce dotyczy wyprysku.

Olejek z czarnuszki zawdzięcza swoją skuteczność działaniom antyseptycznym i przeciwzapalnym, które długotrwale łagodzą i leczy wypryski.

Jest to naturalna metoda przyjęta przez wiele osób rozpoczynających ziołolecznictwo, która zwykle wykazuje swoją skuteczność po kilku tygodniach.

Leczniczy olej roślinny

Plik tymochinon obecny w oleju z czarnuszki pomaga zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym. Działa również jako jako przeciwutleniacz i zapobiec peroksydacja lipidy błonowe w tkankach.

Innymi słowy, jest to doskonały olej roślinny do dobrego leczenia. Szczególnie polecany do masażu, rozcieńczony innym olejem roślinnym w celu zmniejszenia stężenia olejków eterycznych.

Naturalny przeciwzmarszczkowy

Olejek z czarnuszki nawilża i natłuszcza skórę, witaminy z grupy B obecne w oleju z czarnuszki zwiększają produkcję ceramidów i kwasów tłuszczowych. Witamina C obecna w tym olejku pomaga opóźniać drobne i głębokie zmarszczki.

Trzymaj ten olej roślinny przy sobie przez długi czas i opóźnij starzenie się komórek!

Włosy wzmocnione olejkiem z czarnuszki

Chociaż olej z nasion czarnuszki jest doskonały dla skóry ze względu na swój skład bogaty w składniki aktywne, warto również wiedzieć, że ma szerokie zastosowanie w utrzymaniu równowagi włosów.

W rzeczywistości olej z czarnuszki jest bogaty w kwasy tłuszczowe niezbędne do posiadania pięknych włosów. Jak na przykład kwasy omega 3, które są niezbędne dla dobrego zdrowia skóry głowy.

Walcz z wypadaniem włosów

Olej z nasion czarnuszki pomaga w walce z wypadaniem włosów poprzez wzmocnienie mieszków włosowych.

Bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe olej roślinny odżywi skórę głowy, nadając włosom większą elastyczność.

Walcz z łamliwymi włosami

Olejek z nasion czarnuszki zwalczy łamliwe włosy rewitalizując zmęczone włosy.

Walcz z łupieżem

Regularnie stosowany również na łupież, to prawdziwy skarb!

Środki ostrożności, które należy podjąć przy olejku z nasion czarnuszki w kosmetykach

W ramach aplikacji na skórę lub włosy:

  • olej z nasion czarnuszki należy zawsze rozcieńczyć innym olejem ze względu na wysokie stężenie olejku eterycznego.
  • Wskazane jest, aby przed użyciem przetestować załamanie łokcia. Chociaż olej z nasion czarnuszki bardzo rzadko jest podatny na alergie, rozsądnie jest go przetestować.

W ramach przyjmowania doustnego:

  • Olej z nasion czarnuszki jest przeciwwskazany u kobiet w ciąży
  • Olej z nasion czarnuszki nie jest zalecany pacjentom stosującym antykoagulant
  • Olej z nasion czarnuszki nie jest zalecany dla małych dzieci.

Wniosek

Po imponującej podróży historycznej i kulturowej, a następnie całkowitym zapomnieniu podczas uprzemysłowienia pielęgnacji, olej z czarnuszki powraca na powierzchnię ze względu na wiele właściwości kosmetycznych, które oferuje.

Naturalna pielęgnacja stosowana od starożytności, której właściwości nie są już udokumentowane:

Olej z nasion czarnuszki nawilża i natłuszcza skórę.

Witaminy z grupy B pomagają zwiększyć produkcję ceramidów i kwasów tłuszczowych. Witamina C obecna w tym olejku pomaga opóźniać drobne i głębokie zmarszczki.

Cynk zwalczy trądzik, dlatego na trądzik polecany jest olej z nasion czarnuszki. Przydaje się również przy problemach z suchością skóry, a także przy egzemie.

Jak widzieliśmy, ten olej roślinny charakteryzuje się również wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest szczególnie interesujący dla włosów.

Aby cieszyć się wszystkimi zaletami tego oleju roślinnego, ważne jest, aby był on doskonałej jakości.

Nasiona czarnuszki z czarnuszki pochodzą z Gondar, miasto znane z jakości czarnuszki.

Utrzymanie atrakcyjnego kursu wg tymochinon i innych substancji czynnych, ważne jest, aby skupić się na położeniu geograficznym uprawy czarnuszki.

Rzeczywiście, wiele badań naukowych wykazało znaczenie wpływu środowiska na jakość nasion czarnuszki.

Badanie naukowe przeprowadzone w 2018 roku przez University of Sri Jayewardenepura wykazało, że klimat Etiopii jest szczególnie odpowiedni do przyjmowania Nigella sativa, roślina, z której pochodzą nasiona czarnuszki.

Po zebraniu (bez pestycydów) nasiona czarnuszki zostaną zmiażdżone w celu wydobycia tego, co nas tu interesuje: oleju z nasion czarnuszki. Aby olej bogaty w olej został zachowany, spełnionych jest kilka warunków związki czynne (ponieważ tak, przestrzeń geograficzna nie jest jedynym warunkiem, konieczne jest przyjęcie odpowiednich technik uprawy, produkcji i przechowywania):

  • Bez filtra
  • Tłoczone pierwsze tłoczenie na zimno
  • Świeżo wyciśnięty
  • Tłoczony za pomocą prasy mechanicznej, bez silnika wysokoprężnego.

Olej po pozyskaniu w Etiopii jest wysyłany do Polski w celu rozlewania do butelek szklanych, które chronią olej (łatwo utleniający się) przed promieniami UV.

Bibliografia:

Etnofarmakologiczne podejście do Nigella sativa: od tradycyjnych zastosowań jej przodków po aktualne badania kliniczne jej aktywnych składników. PRACA NA DYPLOM PAŃSTWOWY LEKARZA FARMACJI – 2015 -; Badr-Eddine