Previous Article Olej rycynowy dla lśniących i energicznych włosów
Posted in Olejki roślinne Porady

Olej rycynowy dla lśniących i energicznych włosów

Olej rycynowy dla lśniących i energicznych włosów Posted on 04/01/2019Leave a comment

Czy masz suche, łamliwe włosy? A może chcesz znaleźć naturalne rozwiązanie, aby twoje włosy odrosły? Odkryj sekrety olejku rycynowego do włosów. Ten olej roślinny ma wielkie powinowactwo do włosów, dba o nie, aby były lśniące i mocne. Poznaj wszystkie zalety oleju rycynowego do włosów i dowiedz się, jak go używać!

To z nasion z tropikalnej rośliny zwanej Rącznik pospolity (nazwa naukowa: Ricinus communis) jest wydobywany olej rycynowy. Jest to olej roślinny o wielu walorach terapeutycznych uznanych szczególnie w pielęgnacji włosów. Olej rycynowy do włosów jest używany od dawna i jest szeroko stosowany. Ale jakie są prawdziwe zalety tego oleju roślinnego?

Olej rycynowy do włosów

Olej rycynowy do włosów jest wysoko ceniony za jego magiczne właściwości we wzroście i odrastaniu włosów. Tę magiczną zaletę tłumaczy się naukowo obecnością znacznej ilości kwasów tłuszczowych i witamin. Te mikroelementy pomagają, ale przede wszystkim przyspieszają wzrost włosów i ich odrastanie.

Dla włosów suchych i zdewitalizowanych, olej rycynowy do włosów nawadnia i odżywia włosy od korzeni. Dzięki temu produktowi uzyskujemy mocne i bardzo elastyczne włosy, a przede wszystkim odnajdujemy normalny połysk włosów.

Jak stosować olej rycynowy do włosów?

Olej rycynowy do włosów przeznaczony jest do użytku zewnętrznego. I może być stosowany zarówno w kąpieli olejowej, jak i w masażu włosów.

Masaż jest najprostszym sposobem na użycie oleju rycynowego do włosów. Musisz zacząć od skóry głowy i delikatnie masować. Następnie upewnij się, że masaż będzie kontynuowany w kierunku końcówek włosów. Czas ekspozycji wymagany dla tej metody wynosi około 30 minut.

W przypadku kąpieli olejowej metoda jest nieco taka sama jak w przypadku masażu. Różnica polega na tym, że tym razem zaleca się nieco więcej oleju rycynowego. Ponadto, czas instalacji jest dłuższy, a idealnym rozwiązaniem jest utrzymanie kąpieli olejowej przez noc.

Inne zalety oleju rycynowego do włosów

W pielęgnacji skóry, jest ono rozwiązaniem do walki z zmarszczkami, trądzikiem, oparzeniami słonecznymi, a nawet rozstępami. Może być również stosowany w manicure do leczenia paznokci łamliwych.

Jest też skutecznym środkiem przeczyszczający, olej ten pomaga zwalczać zaparcia. Ale uważaj, nie połykać olej rycynowy bez zgody lekarza. Jest to drastyczny środek przeczyszczający, który może powodować zaburzenia trawienia. Ponadto, zapobieganie różnym chorobom jest możliwe dzięki zastosowaniu oleju rycynowego. Między innymi stwardnienie rozsiane, reumatyzm i artretyzm, zaburzenia menstruacyjne, migrena.

Krótko mówiąc, jest to olej o wielu zaletach. A dzięki tym zaletom olej rycynowy znajduje się wszędzie: w lekach, olejach do masażu, kosmetykach, w tym mydłach toaletowych, a nawet w tekstyliach.

Czy kiedykolwiek używałaś olejku rycynowego? Jak go używałaś?

 

Custom leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *